top of page
Pool Ladder

IE Zwemmen

Zwemmen is gezond.  Doch voor mensen met een hersenletsel is dit niet altijd zo vanzelfsprekend.  Zij reageren helemaal anders in het zwembad, hebben het vlugger koud, schrikken makkelijk. De meeste zwembaden zijn voor hen ontoegankelijk. Daarom heeft de vereniging voor Infantiele Encefalopatie met de financiële steun van velen een aangepast zwembad gebouwd dat voldoet aan speciale noden. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk tot aan het water en een speciale lift brengt je in het water.  

Men kan als ouder zelf met je kind in het water of je kan hulp inroepen van een begeleider aangesteld door de vereniging. Het zwemmen gebeurt op afspraak.

www.dolfijntjewillebroek.be

Historiek van het IE-zwembad

Ludo Deferme werd vader van dochter Els in 1978. Een hersenletsel, als gevolg van een zuurstofgebrek bij de geboorte, uitte zich in een motorische beperking van de onderste ledematen. een zoektocht naar medische en paramedische hulp begon op dat moment. Op deze weg ontdekte Ludo dat Els zich goed voelde in een zwembad. In het water kon zij zich immers veel makkelijker en beter bewegen dan op het droge.

Deze vaststelling was de kiem van Ludo's levenswerk, namelijk begeleiding van kinderen en volwassenen met een enkelvoudige of meervoudige beperking in het water.

'IEzwemmen' is reeds meer dan 30 jaar actief. Aanvankelijk werd er gebruik gemaakt van het Gemeentezwembad 'De Schalk' in Willebroek. Dit zwembad was echter enkel beschikbaar na sluitingsuren. Ludo ondervond daarnaast nog bijkomende nadelen zoals bijvoorbeeld ontoegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en té koude watertemperatuur. Door deze ervaringen begon Ludo te dromen van een aangepast zwembad.

De eerste stappen om deze droom te realiseren, werden in 1988 gezet door geldinzamelacties te organiseren. Het doorzettingsvermogen van Ludo liet de droomkiem ontluiken in een bloem van werkelijkheid.

De eerste steen werd op 27 mei 1990 door burgemeester Adriaensens en minister Luc Van den Brande gelegd en op 25 september 1992 werd het zwembad officieel ingehuldigd. Sedert dan maken zowel scholen voor bijzonder onderwijs, instellingen voor mensen met een beperking, woonzorgcentra alsook individuele cliënten met een beperking er gebruik van.

Contact

IE zwembad 't Dolfijntje

Ludo Deferme

Rupellaan 1

2830 Willebroek

03/866 10 68

ie.zwembad.dolfijntje@skynet.be

www.dolfijntjewillebroek.be

bottom of page