top of page

Zitstabiliteit bij kinderen/jongeren met dyskinetische CP.

Een onderzoek van de KU Leuven

Waarom onderzoek naar zitstabiliteit in dyskinetische CP?

Zitstabiliteit is van essentieel belang voor dagelijkse activiteiten en voor het bevorderen van een normale botvorming. In het bijzonder bij dyskinetische cerebrale parese, een groep individuen die vaak ernstig beperkt is in zijn dagelijkse functioneren. Bij dyskinetische CP wordt verwacht dat een goede zitstabiliteit hun dagdagelijks aanzienlijk kan ondersteunen in het controleren van beweging en houding, bijvoorbeeld voor het aansturen van spraakcomputers of het gebruik van hun hoofd/voet aangestuurde elektrische rolstoelen. Op dit moment ontbreekt echter nog concrete evidentie voor zitstabiliteit en zijn behandeling in deze complexe groep. 

 

Wat houdt het onderzoek in?

In het kader van mijn doctoraat zal ik geavanceerde meetmeetinstrumenten voor zitstabiliteit evalueren en verfijnen, met als doel individuele inzichten en groepsinzichten te verkrijgen in zitstabiliteit bij een grote groep kinderen/jongeren met dyskinetische CP. 

 

Wie kan meedoen aan dit onderzoek?

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar kinderen/jongeren tussen 5 en 25 jaar met een diagnose van dyskinetische CP, zowel mild als meer ernstig aangedaan in het functioneren. 

 

Hoe ziet een meting er uit?

We zullen deelnemers één of twee keer meten gedurende 90 minuten in zit. Zitstabiliteit zal gemeten worden met behulp van drie eenvoudige mobiele meetinstrumenten: een bewegingssensor, een drukmat en gewone camera's. De mate van ondersteuning in zit wordt aangepast aan het functioneren van de deelnemer. Metingen zullen breed plaatsvinden, kunnen overal ingepland worden mits aanwezigheid van een rustige ruimte met therapiebank (bijvoorbeeld een privépraktijk, ziekenhuis, revalidatiecentra, universiteit of school).

 

Als u geïnteresseerd bent deel te nemen of meer informatie wil over dit onderzoek, aarzel dan niet contact met mij op te nemen via ellen.vanwonterghem@kuleuven.be

 

Contact:

Ellen Van Wonterghem

(Doctorandus Neurorehabilitation Technology Lab, KU Leuven - Brugge)

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

zitstabiliteit.png
bottom of page