top of page

UZ Leuven - UZ Brussel

NEO2NATE

Funtionele ultrasound beeldvorming voor betere diagnose, opvolging en prognose van milde hypoxisch-ischemische encephalopathie in pasgeboren

 

Patiënten – Hypoxisch-ischemische encephalopathie (HIE) is een neurologische verwikkeling die kan ontstaan  wanneer er  zuurstoftekort is tijdens de geboorte  (peripartale asphyxie). HIE is de meest voorkomende aandoening van hersenschade die leidt tot ernstige handicap. Het komt voor in 1-2 op 1000 geboortes en  betreft 8 % van alle  opnames op neonatale intensieve zorgen  (n=8) en N* diensten (n=61) in Vlaanderen

Interventie – Hypothermie therapie (koeling) werd specifiek voor HIE ontwikkeld en leidt tot een verbeterde prognose door het reduceren van cerebrale schade. Eén van de grootste uitdagingen blijft het snel  vaststellen van de graad van ernst van HIE (mild-matig-ernstig) als indicatie voor het opstarten van hypothermie. Zeker bij milde HIE,  waar het effect van koeling niet kon bewezen worden.

Ter vergelijking – De neonatale staf gebruikt op dit moment verschillende methoden, met name klinische scores (Apgar en Thompson score) en niet-invasieve neuromonitoring  (EEG, NIRS), die HIE kunnen vaststellen, maar niet sensitief genoeg zijn om milde en matige HIE te  onderscheiden.

Resultaat – Het NE02NATE project is een klinische studie in  pasgeborenen met als uitkomst het opstellen van een nieuwe score om de ernst van HIE nauwkeuriger te kunnen  inschatten en dit voor de indicatie van neuroprotectieve therapieën en het opmaken van een prognose.

 

Deze score zal gebaseerd worden op functionele ultrasound beeldvorming (fUSi), een  niet-invasieve technologie die recent gevalideerd werd in pasgeborenen. Ons doel is om kwantitatieve informatie te verschaffen die de beslissing  tot koeling  kan ondersteunen, waarbij voor het eerst een  beeld van de aangetaste hersenactiviteit  met  de exacte locaties van schade in kaart gebracht wordt en dit op  een fractie van de tijd die nodig is voor de huidige standaard testen. Een tweede doel is online monitoring van convulsies  om zo het instellen van specifieke therapieën te faciliteren. 

bottom of page