Wat bieden wij?

OUDERCONTACT EN BEGELEIDING

Wanneer jonge ouders vernemen wat er fout is met hun kind, stort hun wereld in elkaar. De moeilijke uitleg van dokters is vaak onbegrijpelijk. Praktische oplossingen liggen niet voor het grijpen. Een blik in de toekomst is onzeker. De omgeving begrijpt helemaal niet wat er zich in het gezin afspeelt. In deze situatie is het aangewezen dat deze ouders contact krijgen met iemand die het reeds heeft doorgemaakt. Niet dat deze personen voor alles pasklare oplossingen te bieden hebben, maar zij kunnen een richting aanwijzen. In de groep is allicht iemand in een gelijksoortige situatie. De zelfhulpgroep heeft mensen die kunnen helpen op niet‑professionele wijze. Ouders zijn expert in het ouder zijn. Dat kan geen enkele arts of therapeut ons leren.

Ouder worden van een kind met een handicap is voor iedereen een heel ingrijpende gebeurtenis. Heel vaak zijn de ouders de eersten die merken dat er wat mis is met hun kind. Dokters worden dan geconsulteerd en soms zijn er een heleboel onderzoeken nodig alvorens een dokter dan heel voorzichtig een mededeling doet. Te dikwijls wordt er helemaal niets gezegd en dan zetten ouders hun zoektocht verder. Weer andere dokters of therapeuten of eventueel centra voor kinderen met problemen worden dan bezocht. En dan komt er vroeg of laat toch die ene mededeling die je eigenlijk al wel zelf weet, maar die je toch eigenlijk liever niet gehoord had. Dit kind, jouw kind heeft een handicap.

Een zware, verdrietige boodschap, en of deze boodschap nu vlug komt of een hele tijd op zich laat wachten, de betekenis ervan is voor iedereen dezelfde. Pijn, verdriet, angst en eenzaamheid overvallen ons dan. Wat betekent het nu precies om ouder te worden van een kind met een handicap ? Hoe moet dit verder ? Wat kun je doen voor dit kind ? Vragen waar eigenlijk niemand pasklare antwoorden op heeft. Toch kan je een heleboel doen voor dit kind. Onze zelfhulpgroep heeft een groep ouders die zelf al jaren ervaring hebben in het ouder zijn van een kind met een handicap. Zij willen naar jou luisteren en met jou praten. Samen zoeken zij met jou naar praktische oplossingen. Emoties kunnen, gedeeld en soms opgevangen worden.

Je bent niet alleen en je hoeft je ook niet alleen te blijven voelen.

Wij zijn er voor jou indien nodig. Soms een antwoordapparaat, maar geef dan een klein berichtje en er wordt heel snel teruggebeld.

Groen en Paars abstract