Revalidatie-specifieke software voor kinderen met cerebrale visuele inperking

Video-games (Vb.Wii) zijn de laatste jaren een veel-gebruikte tool geworden in de revalidatie. Onderzoek toonde de bruikbaarheid reeds aan tijdens de revalidatieprogramma’s van verschillende patiëntengroepen (revalidatie na hersenletsel, na orthopedische trauma’s, bij kinderen met hersenletsels, bij overgewicht en bij ouderen).  Ook voor kinderen met cerebrale visuele inperking (CVI) bestaan tegenwoordig vele mogelijkheden op het gebied van games en IT toepassingen. Deze zijn echter allemaal heel erg breed, oefenen weinig specifiek en zijn niet aangepast aan het niveau van de kinderen. Nochtans weten we uit de literatuur dat het trainen van visuo-perceptuele vaardigheden voor kinderen met CVI niet alleen effectief is maar ook dat trainen door middel van computerspelletjes de motivatie bij het oefenen sterk verhoogt.

Het doel van deze studie is dan ook het ontwikkelen van een individueel aanpasbaar computerspel voor het oefenen van visuo-perceptuele vaardigheden voor kinderen met CVI.  Dit betekent dat we het spel zo zullen ontwikkelen dat er een automatische aanpassing van de visuele eigenschappen van het spel (contrast, acuïteit en kleur) zal zijn, een automatische definitie van het beginniveau in het spel op basis van het visuoperceptueel profiel van kind, en daarnaast ook een dynamische aanpassing van de moeilijkheidsgraad van het spel op basis van de spelprestaties.  

Dit project is een coöperatie tussen KU Leuven/UZ Leuven (Prof. Dr. Els Ortibus, Prof Johan Wagemens, dr. Inge Franki, Nofar Ben Itzhak, Sophie Decavele), University of Oxford (dr. Kathleen Vancleef), Vrije Universiteit Brussel (Prof. Bart Jansen, Katarina Kostkova), Universiteit Gent (Prof. Jan Van Looy, dr. Wouter Durnez) en centrum Ganspoel. Het project wordt ondersteund door FWO-subsidie.

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • Google+ App Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now